Varför ska man tro på Gud?!

2009-08-24 - 11:08:00

Jag menar, det är väl bara de som är helt dumma i huvet som kan tro på nån knasig allvetande och dömande Gud som sitter på ett moln och glor ner på oss. Nä, ibland undrar jag också det. ´Då påminner jag mig själv om bland annat dessa sakerna: 

1. Universum kan inte ha blivit till av ingeting!
Allt som börjar existera kräver att något orsakar dess existens. 0+0=0!!! fatta det!!!? Det är inte 1!!! :P med det menar jag att universum inte kan ha blivit till av sig själv!

2. Världen är för komplicerad för att ha blivit till av en slump!
Jag kan omöjligt tro att universum har blivit till av en slump. Det finns så mycket som, om det hade varit liiite olikt så som det är nu så hade det inte kunnat finnas något levande på jorden. Nu när vi har läst biologi så har jag lagt mer och mer märke till hur avancerad vår natur är! Ta till exempel vatten och dess högsta densitet på 4 grader! vatten är det enda ämnet som inte får högre och högre densitet ju mer det kyls ner. Istället har det sin högsta densitet på fyra grader och om det inte hade varit så så hade det varit svårt för fiskar att leva i vatten. Tänk vad Gud har tänkt till!

3. Utan gud försvinner det mänkliga med människan.
Om universum har blivit till av sig själv, var kommer då våra själar ifrån? det är inget materialistiskt som kan bli till bara sådär. Om inte Gud finns så är människan enbart energi och materia, och det stämmer ju inte! För energi och materia har varken fri vilja, moral eller något inneboende värde.

4. Utan Gud kan vi inte lita på oss själva.
om Gud inte finns är hela människan resultatet av slump och naturlagar. Då är människan inte skapad för att förstå och ta in världen på rätt sätt. Älltså har vi ingen anledning att faktiskt lita på att våra tankar och våra sinnen ger oss en sann bild av verkligheten. Om vi vill lita på oss själva måste vi tro att vi är skapade med syftet att förstå och ta in världen på rätt sätt. Då krävs en skapare med det syftet, och det är Gud.

5. Religös erfarenhet pekar på Gud.
Människor från helt olika tider och kulturer har haft upplevelser av Gud. Miljarder människor världen över tror fortfarande på Jesus. Vad beror det på tror du? Alla de miljonerna kan ju inte vara lättlurade puckon?

6. Bibeln-världens mest sålda bok någonsin! 
Det måste väl finnas en anledning till varför det är den mest lästa boken någonsin. :P Arkeologi, textkritik och andra vetenskaper bekräftar att evangelierna ger oss tillgång till den historiske Jesus. Jesus har påverkat vår historia mer än någon annan människa, och övertygade människor i hans närhet att han var Guds son. Det krävs ganska mycket av en människa för att man ska börja räkna tiden från hans födelse. Han sa att han var Guds son, och människorna som mötte honom trodde honom! Jag menar; om jag sa att jag var guds son (eller dotter höhö) och att jag var felfri, skulle mina kompisar och familj kunna intyga att jag ljög eller var knäpp. De som träffade och kände Jesus, trodde honom när han sa så. Han gjordeockså mirakel för att intyga att han var Guds son!

Bibeln är en pålitlig historisk källa, därför bör vi även ta budskapet om Gud på allvar. Både historien om Jesus och det judiska folket i Gamla testamentet skildras historiskt korrekt.

jahapp xD Vad säger ni? Har någon som läst detta ändrat uppfattning liiiite kanske? ;P

Juste; Jag måste säg att jag har snott det mesta från Credos tidning (a) Martin Helgesson är den rättmätige författaren till en del av detta. ;D

Pusselipusshej <3


Kommentarer
Postat av: Anders H

Hej,



1. Argumentum ad ignorantiam kan lika gärna användas som argument för något annat än Gud. Det säger bara att man inte vet. Förutsättningarna kanske alltid har funnits? Varifrån kom annars Gud?



2. Det är absolut inget fel i att uppskatta den naturliga världen som ett av Guds verk, men den är verkligen fantastisk även utan att man fantiserar om att det bor älvor här. Att peka på en övernaturlig agent bidrar inte till att förstå omvärlden, och att förstå omvärlden bidrar till att man uppskattar den.



3. Själar behöver inte komma någonstans ifrån. En själ existerar i en dualistisk självuppfattning, och inte alla är dualister.



4. Nej, vi kan mycket väl vara resultatet av en evolutionär process.



5. Du har rätt i att det inte beror på att människor är puckade. Det beror på att de tillskriver sina religiösa upplevelser till agenter som finns tillgängliga i den egna kulturen. Det är därför hinduer tror på andra gudar än vad kristna gör.



6. Det finns ganska stora konflikter mellan de anspråk som görs av Bibeln, och vad vi faktiskt vet om hur välden fungerar. Man kanske inte ska ta allt ordagrant?



Jag tror att man kommer längre om man inte försöker rationalisera sin irrationella tro.

2011-02-17 @ 10:05:25
URL: http://www.winsoft.se/
Postat av: Håkan

Det finns mycket som vi människor inte kan förklara men det betyder inte nödvändigtvis att det måste finnas en gud av något slag. Och även om det nu sulle finnas en "gud" som skapat allt, måste det ju inte betyda att det är den kristna guden som har gjort det. Det finns väldigt många andra religioner som gör anspråk på att dyrka den enda sanna guden. Hur vet man vilken gud som är den rätta? Du kanske tycker att det känns rätt, men då ska du veta att det finns många andra saker som "känns rätt" i början, som till exempel knark, och som sedan visar sig vara helt fel. Känslan av rätthet är inget man kan lita på, det har historien visat om och om igen.

Du får naturligtvis tro på vad du vill, men att försöka förklara det med rationella argument går inte, lika lite som att jag med rationella argument kan övertyga dig om att det finns andra förklaringar. Tro och logik går inte att förena, vilket många stora filosofer tvingats erkänna till slut.

2011-02-17 @ 10:27:16
URL: http://hjalpkallan.org/jarva
Postat av: Niklas

Jag tror inte att man kan bevisa eller motbevisa Guds existens. Det handlar ytterst om tro, och jag respekterar att många tror även om jag själv inte är troende. Man kan å andra sidan säga att det är den som påstår något häpnadsväckande som är den som bör bevisa det. Om en vän till mig säger att han kan läsa tankar eller flytta föremål enbart med en viljeansträngning får han acceptera att jag förhåller mig skeptisk till det. Jag känner mig lika skeptisk till Guds existens som till sådana övernaturliga förmågor.



Med detta sagt vill jag ändå bemöta din lista, bara för att visa att man lika gärna kan se saken på ett annat sätt.



1/ Vi har en god bild av att vårt universum uppstod i en urexplosion, Big Bang. Det vi inte vet och aldrig lär få svaret på är varför, eller vad som fanns innan dess. Om Gud skapade universum - genom Big Bang eller på ett annat sätt - måste alltså "han" ha funnits innan dess. Var? I ett tomrum? Sen hur länge - i all evighet? Hur länge dröjde han i så fall med att skapa universum, och varför skapade han det för just 14 miljarder år sen? I vilket syfte?



2/ Jag håller verkligen med om att naturen är fantastisk, men det finns också sånt som är mindre fantastiskt. Varför uppstår det till exempel mutationer som ofta får svårt lidande till följd? Varför hamnar ekosystem i olag, varför dör så många djurarter ut - utan att människor har blandat sig i leken? Ett annat exempel: vår måne gör att jorden snurrar på ett stabilt sätt runt solen. Utan månens stabiliserande kraft skulle klimatet bli helt oförutsägbart, ja livet skulle dö ut. Men nu rör sig månen faktiskt bort från jorden (jag har för mig att det är med ca 4 cm om året). En dag kommer den att ha hamnat så långt ifrån oss att följderna på jorden blir katastrofala. Här har visst Gud inte tänkt till.



3/ Du har förstås rätt i att människan inte enbart består av energi och materia. Men har vi en själ? Tja, man kan ju kalla vår förmåga att tänka och handla för själ, men ingenting säger att det är den enda möjligheten. Du råkar hamna i ett cirkelresonemang här: Människan har en själ, alltså finns Gud. Utan någon Gud skulle det inte finnas några själar. Men för att beviset ska hålla måste du först bevisa att själen finns, annars behövs ju ingen gud som förklaring.



"Det mänskliga i människan" är en vacker bild. Människan är kapabel till de mest fantastiska kärleksgärningar, människan skapar poesi, konst, musik, gör uppfinningar som Internet. Men människor kan också vara ofattbart grymma, hänsynslösa och utan en tanke på andra levande varelser. Vi föds alltså varken goda eller onda - vi blir det. Och det förutsätter ingen gud. Vi kan alltså bete oss väl utan att vara troende - och vi kan bete oss illa även om vi är troende.



Ja, så där kan man hålla på. En säger att vi inte kan bli till av en slump, för om det bara var en slump skulle livet inte se ut som det gjorde. Någon annan påpekar att evolutionen till stor del är slumpmässig men att det inte gör människan mindre storartad. En säger att världen är god, därför finns Gud. En annan säger att världen också är ond, och att Gud därför inte kan vara både god och allsmäktig, utan bara det ena eller andra. En tredje förklarar ondska med att människor har en fri vilja och därför kan välja att göra ont. En fjärde säger att onda gärningar beror på Satan, medan en femte säger att de som gör andra illa är störda på grund av sina erfarenheter.



Jag gratulerar dig till din tro. Jag hoppas att du ska få mycket kraft av den och att den ska berika ditt liv och att du kan använda den positiva kraften till att vara en bra människa. Men jag hoppas också att du är öppen för att andra människor tolkar världen på ett helt annat sätt, utan att de för den skull är sämre, tänker ologiskt, inte vet sitt bästa eller så.



Ha det bra!

2011-02-17 @ 10:35:53
Postat av: Mats Nier

Om Gud är skaparen, vem skapade Gud?

2011-02-17 @ 17:01:42
Postat av: Okänd

www.peterkreeft.com

Det kan ta lite tid att lyssna, men det är värt det.

2011-03-03 @ 21:13:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0